Webbinarium 1

Hur kan man koppla ihop rollerna som språkombud och handledare?

Med Cecilia Waltersson Lindahl, administratör på Omsorgsförvaltningen, Växjö kommun

Några huvudpunkter

Under webbinariet berättade Cecilia om hur och varför man i Växjö bestämde sig för att koppla rollen språkombuden till den befintliga organisationen för handledare. Vi fick bland annat veta följande:

  • Att omsorgsförvaltningen i Växjö kommun har fått i uppdrag av politiken att se över frågan om språkstöd för medarbetare därför att så många stångas med kompetensförsörjningsfrågan, och språkstöd är en del i att hitta arbetskraft.
  • Att språkombuden i Växjö ingår i den ordinarie handledarorganisationen, och att förvaltningen har beslutat att alla enheter ska ha språkombud.
  • Att omsorgsförvaltningen ser det som en fördel att bygga upp organisationen med språkombud på samma sätt som den redan utvecklade organisationen för handledare, bland annat på grund  av

- att rollen som handledare och språkombud går hand i hand och att det därför finns vinster med att satsa på att koppla ihop de två rollerna och låta den som redan är handledare också gå utbildningen till språkombud. 

- att kopplingen till handledare har gjort det lättare att tydliggöra rollen som språkombud, och att utveckla samarbetet över verksamhetsområden och arbetsplatser. 

Ladda ner Cecilias presentation

Presentationen från webbinariet hittar du även i Dokukementbank som finns längre upp på den här sidan.

 webbinarium 2 Hur kan man utveckla yrkessvenskan på jobbet på ett sätt som gynnar kompetensförsörjningen?

© 2024 Föreningen Vård- och omsorgscollege

vo-college.se